En tilsynsrapport vurderer, at Vesterled Plejecenter bryder loven. HR Kvalitet og Tilsyn vurderer også, at lovovertrædelserne har truet beboernes retssikkerhed. Ledelsen på plejecenteret vil rette op på det.
Af Sigrid Debois Reuss
Mellem vægge af gule mursten går en ansat med raske skridt mod døren til medarbejderrummet. På et kontor i hjørnet sidder en smilende kvinde med brunt hår. Hun er afdelingsleder på Vesterled Plejecenter, som for en måned siden fik et såkaldt ‘strakspåbud’ for at bryde loven.

Brud på loven
En tilsynsrapport viser, at personalet på Vesterled Plejecenter har fastholdt en beboer i en personlig hygiejnesituation mindst 2 gange i 2023 uden at indberette det. De pårørende har heller ikke modtaget en klagevejledning. Begge situationer hører under betegnelsen ‘magtanvendelse’, og det er derfor et brud på loven ikke at indberette og give mulighed for klage.
Afdelingslederen, Helle Ørgaard Nielsen, sidder foran sit skrivebord i det lille glaskontor.
”Vi tager det enormt alvorligt,” fortæller hun om tilsynsrapporten.
Lovovertrædelsen er ikke det eneste, tilsynet noterer i deres rapport. Plejecenteret får også kritik for, at borgerne skal vente i lang tid, når de kalder på en medarbejder – en kritik plejecenteret også fik sidste år, men stadig ikke har rettet op på.
Helle Ørgaard Nielsen har flere bud på, hvorfor det er gået galt. Hun mener, at det har noget at gøre med den travle hverdag. Men hun ser også større bagvedliggende årsager. For eksempel er næsten hele ledelsen, inklusiv hende selv, nye i jobbet.
Hun nævner også de udfordringer, den gamle ledelse stod over for i 2023. Primært de konsekvenser det havde, at ledelsen måtte skære så meget i budgettet:
”Man har skruet enormt meget ned for de faglige kompetencer her i huset,” forklarer hun: ”Man fyrede en masse sygeplejersker og satte enormt mange vikarer ind, og de har bare ikke den samme faglige ballast.”
En presset plejesektor
”Hvis du spørger alle os andre, som ikke bor herinde, om vi ville leve under de samme vilkår, så vil jeg nok sige, at det ville vi have svært ved,” siger Helle Ørgaard Nielsen: ”For eksempel, kan vi kun tilbyde ét bad om ugen. Det er jo de ressourcer, man stiller op med. Det er det, der er til.”
Det er ikke kun ved Vesterled Plejecenter, at har økonomien været tæt. De Kommunale Nøgletal fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet viser, at Herning Kommune bruger 126,5 millioner mindre på ældre og voksne med særlige behov end den gennemsnitlige kommune.
”Der har ikke været fokus på de bløde områder i mange år,” mener Jacob Bach Jensen som sidder i bestyrelsen i Hernings Socialdemokratiske partiforening: ”Nu er man nået til et kritisk punkt, hvor man står og balancerer på vippen.”
De seneste år har der været samtlige besparelser på ældreområdet i Herning Kommune. I maj 2023 blev det for meget for chefen for plejecentrene og sundheds- og ældrechefen i Herning. I et notat som vi på Herningske Tidende er kommet i besiddelse af, beskriver de to chefer de oplevede konsekvenser ved budgetoverholdelse på plejecentrene i Herning Kommune.
De beskriver blandt andet, hvordan det bliver sværere for personalet, at overholde dokumentationskravene om magtanvendelse, som er vigtige for borgernes retssikkerhed. De beskriver også, hvordan der vil være længere ventetid for beboerne ved kald.
Et udbredt problem
De to chefers er ikke de eneste, der har observeret mangler. I 2023 blev der ført tilsyn med 13 plejecentre i Herning. Tilsynsrapporterne viser, at 7 ud af de 13 plejecentre i Herning ikke har tilstrækkeligt styr på reglerne om magtanvendelse.
”Personalet oplyser, at de ved der findes en mappe omkring magtanvendelse, dog er de ikke sikre på, hvor mappen er henne,” skriver HR Kvalitet og Tilsyn i en af rapporterne.
I en anden rapport skriver de:
”Personalet oplyser, at de er i tvivl om, hvorvidt de nyansatte bliver introduceret til magtanvendelsesreglerne.”
HR Kvalitet og Tilsyn anbefalede alle 7 plejehjem at blive bedre til at sikre, at personalet er sat ind i reglerne om magtanvendelse.
At nå op til landsgennemsnittet
Selvom byrådet i 2023 tilføjede 20 millioner til ældreområdet, synes Jacob Bach Jensen stadig ikke, det er nok: ”Vi skal lukke hullet op til landsgennemsnittet.”
”De ældre skal have den samme service som i resten af landet,” tilføjer han: ”Det skal være trygt at blive gammel i Herning.”
Forsøg på forbedring
Tilbage på Vesterled Plejecenter fortæller Helle Ørgaard Nielsen, at ledelsen gør hvad de kan for at bearbejde problemerne. For eksempel har de sat en medarbejder til at indberette magtanvendelse og sørge for, at personalet er ordentligt orienterede omkring det. De har også planlagt en procedure for, hvordan nye medarbejdere introduceres til magtanvendelsesreglerne.
Når det kommer til kaldesystemerne, mangler de stadig at finde en smart løsning. Ledelsen er i gang med at undersøge, om det er muligt at få et kaldesystem, der giver personalet mulighed for at give beboerne et estimat på, hvornår de kan forvente at få hjælp.
”Vi er et helt nyt hold, der lige skal finde vores ben at stå på, men vi er enige om, hvor vi skal hen,” fortæller Helle Ørgaard Nielsen: ”Vi kommer ikke til at se den samme rapport næste år.”