I Liberal Alliances Ungdom Herning er der kun én kvinde ud af ti aktive medlemmer. Den nyvalgte formand håber på at få flere kvinder med i foreningen.
Af Sigrid Debois Reuss
En gruppe drenge i hvide sneakers og sorte lædersko står ved en oplyst hjørnebar. De taler og griner lidt, mens en af dem åbner de kolde øl, han lige har stillet frem på disken. Her i Sølvhuset venter Liberal Alliances Ungdom Herning på de resterende medlemmer, som også kommer til generalforsamlingen.
Hvorfor så mange drenge?
Kasper Sønderby er lige er blevet valgt som ny formand for LAU Herning. Hans opfattelse er, at den ulige fordeling i LAU Herning har meget at gøre med, hvordan medlemmerne har fundet foreningen. Mange er blevet hevet med af en ven eller bror.
Som ny formand vil Kasper fokusere særligt på at rekruttere flere unge til LAU Herning. Blandt andet vil de holde oplæg på skoler og sprede budskabet om deres forening:
”Jeg håber, at vi kunne få andre – eventuelt kvinder – med, når vi kommer ud på skoler.”
En særlig kultur
Bag fællessalen ligger LAU Hernings private partirum. Lidt forlegent viser drengene lokalet frem med bemærkninger om, at der ’roder lidt’.
”Jeg kunne forestille mig, man har lidt fordomme om, at LA og LAU måske er mere ’mandlige’,” fortæller Kasper: ”Men alle er jo velkomne.”
Fem kasser Tuborg er stablet ovenpå hinanden foran papkasser fyldt med champagne. Hver eneste overflade er dækket af flasker og de falske penge, som er LAU’s reklamesedler. På bagvæggen troner en signeret plakat af Alex Vanopslagh – det første man ser, når man træder ind i lokalet.
På en plakat lavet af Liberal Alliance Ungdom holder en nøgen dame i høje hæle et skilt som akkurat dækker bryster og underliv. Hun kigger udfordrende på beskueren, som på skiltet kan læse: ”Smid toppen skat”.
Selvom der er 9 drenge og 1 pige, mener Kasper ikke, at det er et problem for foreningskulturen:
”Jeg vil ikke mene, at kulturen er ’drenget’, men det er en ung kultur.”


Et håb om balance
LAU Herning er ikke unik i deres overtal af mænd. Listerne på LAU’s hjemmeside viser, at der i de 23 lokalforeninger er næsten dobbelt så mange mandlige formænd som kvindelige. I den øverste ledelse er kun 2 af de 10 medlemmer kvinder.
Kasper håber, at de i LAU Herning lykkes med at rekruttere nogle flere medlemmer. Han håber også, at flere piger vil få øjnene op for foreningen, når de præsenterer sig selv på skoler.
”Det kunne være fedt at have flere piger, så der er mere balance,” fortæller han.