Liberal Alliance Ungdom i Herning mærker partiets stigende popularitet, men få møder op til deres arrangementer. Det er der flere gode grunde til, mener forsker.
Af Julius Krause
Mandag aften lød en mindre klapsalve, da Kasper Sønderby fik grønt lys til at overtage formandsposten i Liberal Alliance Ungdom Herning, eller forkortet; LAU Herning.
Lægger man Liberal Alliances brusende popularitet sammen med ungdomspartiets indsats på de sociale medier, giver det 24 nye medlemmer på et år i. Det sender medlemstallet en god bid op over 100 hos ungdomspartiet i Herning.
Bemærkelsesværdigt var dog, at kun tolv medlemmer klappede, da en ny formand blev valgt. Og det skyldtes, at kun et dusin faktisk var mødt op.
Frygten for at møde op og socialisere mistænkes, når det kommer til spørgsmålet om den manglende aktivitet blandt medlemmer.
”Da jeg skulle melde mig ind tænkte jeg ’uha’, det er et ret stort skridt at tage, når man ikke kender de mennesker. Man er nervøs for, om man skal komme og tale i en forsamling, selvom ungdomspolitik kan være meget andet end det.”

Andre afdelinger genkender udfordringen
En sum af fremmødte, der vil kunne sidde i to Toyotaer, kender både ungdomsafdelingerne i Horsens og Sydvestjylland også til.
Ser man på deltagelsen gennem gruppernes facebook-begivenheder, er det ikke en selvfølge, at grupperne når op på to cifre af deltagere. Til tider er deltagelsen helt nede på tre personer.
Til trods for tung inaktivitet det seneste år, har Horsens scoret seks nye medlemmer i år. Og det er formentlig ’Daddy Vanopslaghs’ fortjeneste, som unge omtaler partiformanden på de sociale medier.
”Årsagerne til vi har været inaktive kan skyldes, at vi ikke har egne lokaler til at afholde arrangementer, derudover dækker vi et stort område som Horsens og Hedensted, så det er svært at samle folk. Men stigningen skyldes nok, at Liberal Alliance snakker ind i de unges ønsker om frihed og ansvar.” siger formand Magnus Nielsen fra Horsens.
I Sydvestjyllands LAU-afdeling har man skruet op for fællesskabsknappen, så partiet langsomt kan klatre op ad deltagelseskurven. Blandt andet har der været politiske udflugter til rådhuset og flere sociale sammenkomster.
”Vi har skulle starte foreningen ’op fra scratch’, eftersom der ingen aktivitet var, da vi overtog afdelingen i sommer. Dengang dukkede otte op til møderne, sidste gang kom der tolv mennesker. Så det ser godt ud.”
Spørger man bestyrelsesmedlem Magnus Andersen om, hvordan de kan omsætte den politiske popularitet til mere aktivitet, stiller de sig på samme side som Herning, når det kommer til at trodse hjertebanken og svedige håndflader på vejen mod et ungdomsliv med ungdomspolitik:
”Det handler om, at man skal række ud til folk og tage sine kammerater med. Især når man går i ottende- og niendeklasse, kan det være grænseoverskridende at møde alene op.” siger 19-årige Magnus Andersen fra Sydvestjylland.
Store skolemuskler, men svag tradition
Liberal Alliance barberede 30,15% af folkeskoleelevernes støtte af til sig selv ved skolevalget i 2024, hvilket for ungdomsforsker Jonas Lieber, betyder, at telefonen ofte bimler og bamler, når landets medier forsøger at finde svar på LA’s succes:
”Der er ingen tvivl om, at de taler til en bestemt gruppe, nemlig unge mænd. Og de har brug for at placere sig et alternativt sted til den almindelige politiske diskurs, der har været. Lidt for meget sat på spidsen, kan man sige anti-wokeness, hvor nogen unge vil have et modtræk, og det modtræk repræsenterer Liberal Alliance.”
Alex Vanopslagh formår, ifølge Jonas Lieber, at ramme uden om unges ’efficacey’, der på dansk bedst kan parres med vendingen ’tiltro til egne evner’, som partiet er gode til at udfordre.
”Unge er generelt ligeglade med Christiansborgpolitik, de føler, det er et kompliceret politisk spil, de ikke kan gennemskue. Vanopslagh er stærk til at få udfordre konventionel politik og få det ned på jorden til et sted, hvor det vedrører unge mennesker.”
Jonas Lieber kan overordnet pege på to årsager til, at unge mennesker ikke formår at engagere sig politisk, selvom han mener, at medlemstallene i ungdomsafdelingerne på Liberal Alliance skubber til en traditionel opfattelse:
”Man skal have meget stor tiltro og efficacey, før man tropper op hos en politisk organisation. Helt traditionelt har folk ikke meldt sig ind i partier og engageret sig i årtier, her imponerer der mig, at Liberal Alliance formår at rykke ved dette. Men det at hoppe med på en trend er ikke det samme som, at man aktivt begynder at deltage. Men når folk så alligevel melder sig ind, så skal der noget til, da efficacey og politiske evner ikke altid er super stærk hos den unge, der også kan vises ved, at de ikke tør komme alene.”
Nye strategier i LAU Herning
Tilbage i Herning står et sidste punkt på formand Kasper Sønderbys dagsorden, nemlig rekruttering. Hvilket fremprovokerer flere håndsoprækninger end nogen af aftens tidligere emner, og spørger man den nye formand, hvordan han vil svinge sin nye dirigentstok, forklarer han således:
”Vi vil hjælpe dem med at tage det første skridt, der måske er det sværeste skridt. For eksempel får vi en mail, når vi får et nyt medlem, dermed kan vi se adresse og telefonnummer, og her vil vi så kunne kontakte og for eksempel arrangere fælles kørsel mellem medlemmer udenfor Herning. Derudover har vi været gode online, men vi skal ud fysisk, især på skolerne i forbindelse med EP-valget”.